درباره طرح

اهميت ارتباط صنعت و دانشگاه در بخش كشاورزي

توسعه ارتباط ميان صنعت و دانشگاه به دليل اثرات و پيامدهاي بسيار مثبت آن در ايجاد تحولات فناورانه، اقتصادي و اجتماعي از ديرباز مورد توجه سياست گذاران و برنامه­ريزان دانشگاهي و صنعت قرار داشته و تلاش­هاي فراواني جهت ايجاد پيوندي اثربخش بين صنعت و دانشگاه صورت گرفته است.

ارتباط صنعت و دانشگاه در بخش كشاورزي تضمین‌کننده توسعه پایدار و دانش‌بنیان بخش کشاورزی كشور است. صنعت دامپروری به عنوان یکی از زیر مجموعه های كشاورزي، نقش مهمي در کارآفرینی، اشتغال زایی، ایجاد ارزش افزوده، تغذیه بشر، سلامت انسان و جامعه دارد. ارتباط بين دانشگاه و صنعت دامپروري يكي از ملزومات اصلي پيشرفت بخش پژوهشي اين حوزه در دانشگاه مي­باشد. بطوريكه بخش اعظم هزينه­هاي پروژه­هاي تحقيقاتي دانشگاه­هاي معتبر دنيا در اين رشته، بطور مستقيم از بخش صنعت تامين مي­گردد.

درباره طرح

در راستاي ايجاد پيوندي اثر بخش بين دانشگاه تبريز و صنعت دامپروري استان آذربايجان شرقي، فاز اول اين طرح از سال 1392 تحت عنوان  " پياده سازي سيستم ثبت اطلاعات در گاوداريهاي شيري صنعتي استان آذربايجان شرقي"  آغاز به كار نموده است. بدين منظور در طول مدت 5 سال بتدريج همه واحدهاي تحت پوشش به بستر رايانه­اي مناسب و سپس به نرم افزار تخصصي جهت ثبت اطلاعات تجهيز گرديده و با برگزاري دوره­هاي آموزشي مختلف تحت برنامه ثبت اطلاعات قرار گرفته­اند.

اكنون، پس از گذشت چندين سال از آغاز اجراي طرح، از اين اطلاعات جهت مديريت علمي واحدها استفاده مي­گردد. بطوريكه با تجزيه و تحليل اين اطلاعات، برخي پارامترهاي موثر بر بهره­وري واحدها همچون ميانگين روزهاي باز گله، نرخ آبستني، فاصله گوساله­زايي، ميانگين توليد شير، علل حذف گاوها از گله، درصد سقط و بسياري پارامترهاي ديگر مورد بررسي قرار گرفته و با شناسايي نقاط ضعف و قوت گله، پيشنهاداتي در جهت مديريت بهينه و بهبود بهره­وري واحدها ارائه مي­گردد. از سوي ديگر با اجراي اين طرح بانك اطلاعاتي داده­هاي مربوط به گاوداريهاي شيري استان در دانشگاه تبريز ايجاد گرديده كه مي­تواند جهت اجراي پروژه­هاي تحقيقاتي مختلف مورد استفاده قرار گيرد.

مديريت ژنتيكي گله­ ها

يكي از مزاياي مهم اجراي اين طرح در گاوداريهاي تحت پوشش، دسترسي آسان به شجره گاوها با توجه به ثبت اسپرمهاي مورد استفاده براي تلقيح دامها در نرم افزار مديريت دامپروري مي­باشد كه از اين اطلاعات در جهت مديريت ژنتيكي گله­هاي تحت پوشش استفاده مي­گردد. به طور كلي مديريت ژنتيكي گله شامل دو مرحله اساسي مي­باشد. مرحله اول انتخاب اسپرم مناسب با در نظر گرفتن اطلاعات موجود در مورد ارزش ارثي صفات مختلف در اسپرم­ها مي­باشد و مرحله دوم تلاقي اسپرم مناسب با گاوهاي ماده گله با توجه به ارزيابي صفات تيپ گاوها و كنترل همخوني مي­باشد. هدف از مديريت ژنتيكي گله، انتخاب و تلاقي اسپرم­هايي است كه بتواند پيشرفت ژنتيكي نسل آينده نسبت به نسل كنوني گله را تضمين نمايد.

در حال حاضر در تمامي گاوداري­هاي تحت پوشش طرح، ارزيابي تيپ تك تك دام­ها بصورت ماهانه انجام مي­پذيرد و هر دام براي هفده صفت تيپ امتياز­دهي گرديده و نقاط قوت و ضعف گله شناسايي مي­گردد. سپس با توجه به اين امتيازها و اطلاعات مربوط به دوره شيرواري دام و شجره دام و ليست اسپرمهاي موجود، بهترين اسپرم­ها براي تلقيح گاوهاي ماده در جهت تصحیح نقاط ضعف صفات تيپ گاو در نتاج، بهبود وضعیت تولیدي و تولید مثلی گله و کنترل همخونی در گله به دامداران پيشنهاد مي­گردد.

عضویت در خبرنامه ایمیلی و پیامکی

تبریز، بلوار 29 بهمن، دانشگاه تبریز، مدیریت امور فناوری